Vcelku Grilované Krůtí Prso, Salát Tabbouleh, Jogurtový Dip
Ingredience:
Na maso:
- 1kg krůtí prso vcelku
- 1 plná lžíce soli
- 1 malá lžička cukru
- 1 malá lžička bílého mletého pepře
- ½ lžičky mletého muškátového oříšku
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžička sladké mleté papriky
- 2 lžíce slunečnicového oleje
Na dip:
- Asi 250g kvalitního bílého jogurtu
- Sůl, bílý pepř
- Chilli (dle chuti)
Na salát:
- 250g bulguru
- 2 rajčata
- 40g listové petržele
- 20g lístků máty
- Asi 35ml šťávy z citronu
- Asi 3 lžíce rostlinného oleje
- ½ salátové okurky (není nutné)
- 1 malá bílá cibule
- 2 stroužky česneku
- Sůl, bílý pepř
Příprava:
Příprava masa:
- Ze všech ingrediencí mimo masa a oleje připravte marinádu. Maso ze všech stran dobře posypte a marinujte při pokojové teplotě alespoň 2 hodiny, nebo ideálně přes noc v lednici. Maso vyndejte z lednice hodinu před přípravou, hezky se rozdýchá a povrch potřete olejem. Maso opečte na rozpáleném grilu prudce ze všech stran, aby se dobře zatáhlo a poté přesuňte ke straně grilu, kde je velmi slabý žár a za průběžného otáčení dopékejte asi 40 až 50 minut.
Dip:
- Jogurt promíchejte s trochou soli, pepře a případně také chilli. Dip před podáváním nechte dobře vychladit.
Příprava salátu:
- Bulgur dejte do vyšší misky, osolte, opepřete a zalijte téměř dvojnásobkem vařící vody (nebo vývaru). Misku pečlivě zaklopte a počkejte, dokud bulgur nevsákne veškerou vodu – bude to trvat asi 15 minut. Mezitím si smíchejte olej s citronovou šťávou, špetkou pepře a česnekem utřeným se solí. Rajčata na spodní straně nařízněte do kříže, krátce spařte ve vroucí vodě a ihned zchlaďte ve studené. Poté rajčata oloupejte a spolu s okurkou nakrájejte na malé kostky. Bylinky nakrájejte na tenké nudličky a cibuli na kostičky. Nakonec bulgur smíchejte s připravenými surovinami a dresinkem. Dle potřeby dochuťte a salát nechte odležet.