Vcelku Grilované Krůtí Prso, Salát Tabbouleh, Jogurtový Dip

Pro osoby
5
Ingredience:
    Na maso:
  • 1kg krůtí prso vcelku
  • 1 plná lžíce soli
  • 1 malá lžička cukru
  • 1 malá lžička bílého mletého pepře
  • ½ lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • Na dip:
  • Asi 250g kvalitního bílého jogurtu
  • Sůl, bílý pepř
  • Chilli (dle chuti)
  • Na salát:
  • 250g bulguru
  • 2 rajčata
  • 40g listové petržele
  • 20g lístků máty
  • Asi 35ml šťávy z citronu
  • Asi 3 lžíce rostlinného oleje
  • ½ salátové okurky (není nutné)
  • 1 malá bílá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • Sůl, bílý pepř
    Příprava:
    Příprava masa:
  • Ze všech ingrediencí mimo masa a oleje připravte marinádu. Maso ze všech stran dobře posypte a marinujte při pokojové teplotě alespoň 2 hodiny, nebo ideálně přes noc v lednici. Maso vyndejte z lednice hodinu před přípravou, hezky se rozdýchá a povrch potřete olejem. Maso opečte na rozpáleném grilu prudce ze všech stran, aby se dobře zatáhlo a poté přesuňte ke straně grilu, kde je velmi slabý žár a za průběžného otáčení dopékejte asi 40 až 50 minut.
    Dip:
  • Jogurt promíchejte s trochou soli, pepře a případně také chilli. Dip před podáváním nechte dobře vychladit.
    Příprava salátu:
  • Bulgur dejte do vyšší misky, osolte, opepřete a zalijte téměř dvojnásobkem vařící vody (nebo vývaru). Misku pečlivě zaklopte a počkejte, dokud bulgur nevsákne veškerou vodu – bude to trvat asi 15 minut. Mezitím si smíchejte olej s citronovou šťávou, špetkou pepře a česnekem utřeným se solí. Rajčata na spodní straně nařízněte do kříže, krátce spařte ve vroucí vodě a ihned zchlaďte ve studené. Poté rajčata oloupejte a spolu s okurkou nakrájejte na malé kostky. Bylinky nakrájejte na tenké nudličky a cibuli na kostičky. Nakonec bulgur smíchejte s připravenými surovinami a dresinkem. Dle potřeby dochuťte a salát nechte odležet.
Kuře