Vcelku Grilovaná Krkovice S Cibulovým Salátem, Hořčicí a Kváskovým Chlebem
Ingredience:
1kg vepřové krkovice
1 lžíce soli
1 lžička mleté hořčice
1 menší lžička mletého bobkového listu
1 menší lžička mletého černého pepře
½ lžičky mletého nového koření
½ lžičky mletého koriandru (není nutné)
2 až 3 lžíce rostlinného oleje
Špetka cukru
Na salát:
3 až 4 střední cibule
4 až 5 kyselých okurek
2 lžičky tekutého medu nebo lžička cukru
1 lžíce rostlinného oleje
Sůl a černý pepř
Kvasný ocet (dle chuti)
Velká snítka listové petržele
Na servírování:
Hořčice (dle chuti)
Kváskový chleba
Příprava:
Veškeré přísady, mimo olej a maso, smíchejte dohromady. Pokud máte možnost, bouchněte do krkovice párkrát tenderizérem. Krkovici připravenou směsí okořeňte ze všech stran a marinujte, klidně až 5 dní (čím déle, tím lépe, minimálně však přes noc). Po pár hodinách maso můžete potřít olejem, aby neosychalo.
Maso vyndejte z lednice hodinu před pečením. Poté prudce za všech stran opečte na rozpálené pánvi a dejte do pekáče. Pečte v troubě vyhřáté na 55 – 60 °C deset hodin. Pokud maso stále nebude dostatečné měkké, zvyšte teplotu na 70 – 80 °C a dopékejte podle potřeby, klidně i dalších 5 hodin. Krkovici po upečení klidně nechte zchladnout a až bude ten správný čas, jen jí prohřejte na rozpáleném grilu.
Škoda nevědět
Pokud chcete zkusit jiný způsob, tak krkovici zatáhněte na grilu, a pak ji při nejnižší teplotě a za občasného obracení grilujte na nepřímém velmi slabém žáru asi 3 hodiny.
Na salát:
Cibuli nakrájejte na tenké půlměsíčky, mírně osolte a zakápněte medem – hezky zkřehne a bude se lépe trávit. Poté přidejte plátky okurky, na nudličky pokrájenou petržel, lžíci oleje, ocet a sůl i pepř dle chuti. Zamíchejte a před podáváním nechte salát chvíli odležet.
Na servírování:
Krkovici nakrájejte na plátky, doplňte salát, křupavý chleba, hořčici a jděte do toho.