Vcelku Grilovaná Krkovice S Cibulovým Salátem, Hořčicí a Kváskovým Chlebem

Ingredience:
  • 1kg vepřové krkovice
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžička mleté hořčice
  • 1 menší lžička mletého bobkového listu
  • 1 menší lžička mletého černého pepře
  • ½ lžičky mletého nového koření
  • ½ lžičky mletého koriandru (není nutné)
  • 2 až 3 lžíce rostlinného oleje
  • Špetka cukru
  • Na salát:
  • 3 až 4 střední cibule
  • 4 až 5 kyselých okurek
  • 2 lžičky tekutého medu nebo lžička cukru
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • Sůl a černý pepř
  • Kvasný ocet (dle chuti)
  • Velká snítka listové petržele
  • Na servírování:
  • Hořčice (dle chuti)
  • Kváskový chleba
    Příprava:
  1. Veškeré přísady, mimo olej a maso, smíchejte dohromady. Pokud máte možnost, bouchněte do krkovice párkrát tenderizérem. Krkovici připravenou směsí okořeňte ze všech stran a marinujte, klidně až 5 dní (čím déle, tím lépe, minimálně však přes noc). Po pár hodinách maso můžete potřít olejem, aby neosychalo.
  2. Maso vyndejte z lednice hodinu před pečením. Poté prudce za všech stran opečte na rozpálené pánvi a dejte do pekáče. Pečte v troubě vyhřáté na 55 – 60 °C deset hodin. Pokud maso stále nebude dostatečné měkké, zvyšte teplotu na 70 – 80 °C a dopékejte podle potřeby, klidně i dalších 5 hodin. Krkovici po upečení klidně nechte zchladnout a až bude ten správný čas, jen jí prohřejte na rozpáleném grilu.
    Škoda nevědět
  • Pokud chcete zkusit jiný způsob, tak krkovici zatáhněte na grilu, a pak ji při nejnižší teplotě a za občasného obracení grilujte na nepřímém velmi slabém žáru asi 3 hodiny.
    Na salát:
  1. Cibuli nakrájejte na tenké půlměsíčky, mírně osolte a zakápněte medem – hezky zkřehne a bude se lépe trávit. Poté přidejte plátky okurky, na nudličky pokrájenou petržel, lžíci oleje, ocet a sůl i pepř dle chuti. Zamíchejte a před podáváním nechte salát chvíli odležet.
    Na servírování:
  1. Krkovici nakrájejte na plátky, doplňte salát, křupavý chleba, hořčici a jděte do toho.