Grilované Celé Kuře, Zelný Salát S Křenem a Mrkví, Bylinková Majonéza
Ingredience:
Na kuře:
- 1 celé kuře (asi 1,5kg)
- 1 plnější lžíce soli
- 1 malá lžička bílého pepře
- 1 / 2 lžičky strouhaného muškátového oříšku
- 1 plná lžička kurkumy
- 1 plná lžička sušeného mletého česneku
- 1 plná lžička mletého hořčičného semínka
- 1 / 2 lžičky cukru
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- Malé brambory (styl grenaille)
- 100g slaniny
- Zelenina (papriky, cibule, cuketa…)
Na salát:
- ½ hlávky bílého zelí
- 1 lžíce cukru
- Sůl a pepř (dle chuti)
- 4 – 5 lžic slunečnicového oleje
- 2 – 3 lžíce kvasného octa
- 1 lžíce strouhaného křenu (klidně ve sklenici)
- 1 mrkev
Na Majonézu:
- 200g majonézy (recept stejný jako u alioli na straně XY, akorát bez česneku)
- Hrst listové petrželky
- Šťáva z ½ citronu
- Pepř
Příprava:
Příprava kuřete:
- Z koření, soli, pepře a cukru vytvořte marinádu. Kuře ze všech stran potřete, zkuste se prsty dostat i pod kůži a do břišní dutiny. Je potřeba, aby kuře bylo co nejvíce ochucené. Poté nechte maso odležet alespoň 90 minut při pokojové teplotě, nebo přes noc v lednici. Maso potřete olejem, postavte na stojan a grilujte při 180 °C v zaklopeném grilu asi 60 minut. V půlce grilování můžete do pekáče přihodit kostky slaniny, pár malých brambor a nakrájenou zeleninu – vše se krásně ochutí šťávou, kterou maso pouští. Kuře pečte hezky dokřupava, ke konci můžete teplotu zvýšit, aby se dobře opeklo.
Příprava salátu:
- Zelí nastrouhejte / nakrájejte na tenké nudličky, dejte do mísy, pocukrujte, osolte a promačkejte rukou. Hezky zkřehne. Poté k zelí přidejte křen, nastrouhanou mrkev, olej a ocet. Dle potřeby dochuťte solí a pepřem.
Příprava majonézy:
- Majonézu promíchejte s nasekanou petrželkou, opepřete a dochuťte šťávou z citronu.