Grilované Celé Kuře, Zelný Salát S Křenem a Mrkví, Bylinková Majonéza

Pro osoby
5
Ingredience:
    Na kuře:
  • 1 celé kuře (asi 1,5kg)
  • 1 plnější lžíce soli
  • 1 malá lžička bílého pepře
  • 1 / 2 lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • 1 plná lžička kurkumy
  • 1 plná lžička sušeného mletého česneku
  • 1 plná lžička mletého hořčičného semínka
  • 1 / 2 lžičky cukru
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • Malé brambory (styl grenaille)
  • 100g slaniny
  • Zelenina (papriky, cibule, cuketa…)
  • Na salát:
  • ½ hlávky bílého zelí
  • 1 lžíce cukru
  • Sůl a pepř (dle chuti)
  • 4 – 5 lžic slunečnicového oleje
  • 2 – 3 lžíce kvasného octa
  • 1 lžíce strouhaného křenu (klidně ve sklenici)
  • 1 mrkev
  • Na Majonézu:
  • 200g majonézy (recept stejný jako u alioli na straně XY, akorát bez česneku)
  • Hrst listové petrželky
  • Šťáva z ½ citronu
  • Pepř
    Příprava:
    Příprava kuřete:
  • Z koření, soli, pepře a cukru vytvořte marinádu. Kuře ze všech stran potřete, zkuste se prsty dostat i pod kůži a do břišní dutiny. Je potřeba, aby kuře bylo co nejvíce ochucené. Poté nechte maso odležet alespoň 90 minut při pokojové teplotě, nebo přes noc v lednici. Maso potřete olejem, postavte na stojan a grilujte při 180 °C v zaklopeném grilu asi 60 minut. V půlce grilování můžete do pekáče přihodit kostky slaniny, pár malých brambor a nakrájenou zeleninu – vše se krásně ochutí šťávou, kterou maso pouští. Kuře pečte hezky dokřupava, ke konci můžete teplotu zvýšit, aby se dobře opeklo.
    Příprava salátu:
  • Zelí nastrouhejte / nakrájejte na tenké nudličky, dejte do mísy, pocukrujte, osolte a promačkejte rukou. Hezky zkřehne. Poté k zelí přidejte křen, nastrouhanou mrkev, olej a ocet. Dle potřeby dochuťte solí a pepřem.
    Příprava majonézy:
  • Majonézu promíchejte s nasekanou petrželkou, opepřete a dochuťte šťávou z citronu.
Kuře