Valencijská Paella

Pro osoby
5
Ingredience:
    Na paellu:
  • Asi 600 g kuřecího masa (stehna nebo křídla)
  • Špetka cukru
  • Hrst zelených fazolek
  • 3 lžíce rajčatového pyré
  • 2 papriky (zelená, červená)
  • Asi 1000ml drůbežího vývaru nebo vody
  • 350g kulatozrnné rýže
  • 1 menší lžička sušeného šafránu (nebo španělského koření na paellu)
  • Hrst hrášku
  • 3 – 4 lžíce oleje
  • Mořská sůl, bílý pepř
  • Na dokončení:
  • Velká snítka listové petržele
  • Citron
    Příprava:
    Příprava paella:
  • Maso nakrájené na větší kousky okořeňte solí, pepřem, špetkou cukru a marinujte ideálně přes noc. Ve velké pánvi na paellu z řady Culinary modular systém rozpalte olej. Poté začněte smažit kuřecí maso (případně i králíka). Asi za 4–5 minut by mělo být hezky opečené. Přidejte nakrájenou papriku, lusky a při střední teplotě restujte další 2 minuty. Přidejte pyré a opět krátce zarestujte. Přilijte vývar a začněte do pánve postupně směrem do kříže vsypávat rýži. Vše zamíchejte a přidejte šafrán, který jste předtím chvíli nechali máčet v troše teplé vody. Počkejte, až vývar začne vřít, dle potřeby dosolte a při nižší teplotě nechte paellu probublávat asi 20 – 25 minut (dokud se nevypaří většina vody a rýže nebude hotová). Občas promíchejte, aby se nepřipálila. Ke konci ochutnejte, dle potřeby dochuťte, přidejte hrášek a paellu nechte krátce dojít.
    Dokončení:
  • Hotovou paellu podávejte s nakrájenou petrželkou a kousky citronu.
Kuře