Drůbeží vývar nebo voda (dle potřeby – minimálně 1 litr)
3 až 4 lžíce slunečnicového oleje
Sůl, bílý pepř (dle chuti)
20 menších žampionů
Asi ½ citronu
Sůl, pepř
2 lžíce slunečnicového oleje
Na servírování
Asi 400 blaťáckého zlata
Hrst listové petržele
5x tortilla
Příprava:
Ve woku rozpalte olej na vysokou teplotu. Maso nakrájejte na větší kousky, dobře osolte, opepřete a šoupněte do woku – je potřeba, aby se na oleji ze všech stran dobře zatáhlo a mírně zbarvilo. Poté do woku přihoďte oloupanou na půlměsíčky nakrájenou cibuli a za občasného míchaní vše restujte asi další 3 minuty. Teplotu snižte, přihoďte plátky česneku a pokračujte, dokud cibule i česnek nezměknou a nechytnou zlatavou barvu. Přisypte papriku a ještě zhruba minutu vše restujte – paprika se hezky rozvoní.
Zvyšte teplotu, přilijte pivo a počkejte, až se vypaří alkohol. Poté do woku přilijte trochu vývaru (aby maso bylo zakryté), gril zaklopte a maso duste, dokud nezměkne, tedy asi 60 minut. Podle potřeby v průběhu přilévejte vývar.
Jakmile maso bude hotové, tak šťávu, ve které se dusilo, zredukujte dle potřeby – pamatujte, že maso se bude dávat jako náplň do tortilly, takže i šťáva musí být chuťově výraznější a opravdu hustá. Nakonec maso ve šťávě natrhejte – dvěma vidličkami to jde skvěle.
Žampiony zbavte nožiček, potřete olejem a začněte grilovat. Jakmile změknou a chytí barvu, bude to trvat 5 – 8 minut podle velikosti, pak je osolte, opepřete a nakonec taky dochuťte kapkou citronové šťávy. Žampiony můžete případně orestovat na 2 lžících másla v pánvi.
Tortilly rozložte na gril a krátce prohřejte, poté do každé dejte trochu masa ve šťávě, 3 – 4 grilované žampiony, nakrájenu listovou petrželku a pěknou dávku strouhaného sýra. Tortilly srolujte a dle potřeby ještě dopečte na grilu. Na stůl můžete k tortillám doplnit jednoduchý míchaný salát.