Hruškový Koláč S Třešněmi a Mandlemi

Ingredience:
  • Balení rozváleného listového těsta o 275 g
  • 2 až 3 hrušky
  • Špetka mletého kardamomu
  • 1 velká lžíce cukru
  • 30 g loupaných plátků mandlí
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • hrst sušených višní nebo třešní
  • 1 limetka
  • Polohrubá mouka na vyválení těsta
  • 1 vajíčko
  • crème fraîche nebo zakysaná smetana (dle chuti)
    Příprava:
  1. Gril rozehřejte na 190 °C. Těsto vyválejte na tenký plát odpovídající tácu na pečení pizzy. Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců, nakrájejte na tenčí plátky a zakápněte limetkou.
  2. Cukru smíchejte s kardamomem. Hrušky naskládejte na připravené těsto, přidejte třešně a plátky mandlí, koláč posypete cukrem a pokapejte trochu másla. Okraje těsta potřete rozšlehaným vajíčkem.
  3. Koláč položte do grilu na rozehřátý tác, gril zaklopte a koláč pečte, dokud okraje těsta nebudou hezky zbarvené a těsto upečené – tedy zhruba 20 minut. Poté koláč naporcujte a podávejte se lžící crème fraîche nebo zakysané smetany.