Šťavnatá Hovězí Žebra S Domácí BBQ Omáčkou a Zelným Salátem
Ingredience:
Asi 5 kg masitých hovězích žeber
3 lžičky mletého černého pepře
1 lžička mletého nového koření
Asi 4 lžíce soli
1 plná lžička cukru
4 lžičky mletého sušeného česneku
2 lžičky mletého koriandru
2 plné lžičky mletého bobkového listu (případně pár celých bobkových listů)
2 až 3 lžíce slunečnicového oleje
Cca 1,5l omáčky (viz níže)
Na BBQ omáčku:
Asi 250ml černého piva
Asi 300ml základní omáčky, ve které se maso peklo (nebo hovězího vývaru)
Asi 200ml kvalitního kečupu
Asi 3 lžíce anglické hořčice
4 lžíce worcesteru
2 – 3 lžíce medu
Asi 2 lžíce vinného octa
Na salát :
½ velké hlávky bílého zelí
Asi 2 lžíce cukru
Asi 3 lžíce kvasného octa (nebo dle chuti)
2 až 3 lžíce slunečnicového oleje
Sůl, bílý pepř
Příprava:
Žebra nakrájejte na menší kusy tak, aby na každém ale byla i kost. Ze všech suchých ingrediencí smíchejte kořenící směs a maso ze všech stran okořeňte tak, ať nezůstane ani kousek nezakrytý. Marinujte v lednici ideálně přes noc, ale klidně i pět dnů.
Maso potřete olejem, ze všech stran prudce zatáhněte na rozpáleném grilu nebo pánvi, přesuňte do teplovzdorného hrnce nebo do pekáče a zalijte rozehřátou omáčkou (případně jenom hovězím vývarem, ale omáčka je lepší varianta!). Hrnec zakryjte. Troubu rozehřejte na 160°C a maso pečte 2 – 3 hodiny, nebo dokud nebude měkké a téměř hotové. Maso nechte v omáčce vychladnout, díky tomu si udrží mnohem větší šťavnatost!
Škoda nevědět:
Omáčku připravíte jednoduše: Oloupejte 500g cibule, nakrájejte jí najemno a na rozpáleném tuku (100g sádla nebo řepkového oleje) smažte při střední teplotě do zlaté barvy, poté do hrnce přisypte asi 4 lžíce hladké mouku (bezlepkáři můžou vynechat) a opékejte, dokud se cibule nezbarví do světle hněda. Přilijte asi 2 litry chladného hovězí nebo drůbežího vývaru, vše dobře rozmíchejte. Přiveďte omáčku k varu, mírně osolte a opepřete, povařte asi 20 minut, omáčku rozmixujte a proceďte hustým sítem.
Na BBQ omáčku:
Všechny ingredience na BBQ omáčku smíchejte v rendlíku a svařte zhruba na 1/3 původního objemu.
Na salát:
Zelí nakrájejte ideálně na v-kráječi, v kuchyňském robotu nebo ručně na hodně tenké nudličky (jinak nebude křupavé) a dejte do mísy. Dobře osolte, opepřete a zasypte cukrem. Zelí pořádně promačkejte rukama, aby zkřehlo a pustilo šťávu. Přilijte ocet a salát nechte 10 minut odpočinout. Nakonec doplňte olej, zamíchejte a dle potřeby dochuťte.
Na servírování :
Gril rozehřejte zhruba na 250°C a potřete špekem. Žebra z jedné strany potřete připravenou bbq omáčkou a začněte grilovat. Jakmile budou hezky zbarvená, otočte je a opět potřete. Celkově to bude trvat asi 5 minut. Žebra dejte na velké prkno, přidejte misku se zbylou bbq omáčku, zelný salát a pečivo podle chuti. Jasně, celé to zabere trochu více času, ale věřím, že až si teď sednete ke stolu a ochutnáte, řeknete si: „Sakra, ta práce za to vážně stála!“