Hamburger S Česnekovou Omáčkou Alioli a Sýrem Čedar
Ingredience:
asi 1,2 kg předního hovězího (nejlepší je krk nebo podplečí, maso by mělo mít ideálně 30 procent tuku!)
asi 1 lžíce soli
1 lžička mletého černého pepře
2 lžíce rostlinného oleje
250 g sýra Danublu nebo Čedaru
Špetka cukru
Na aïoli:
5 lžic majonézy
1 až 2 stroužky česneku
hrst listové petrželky
citronová šťáva (dle chuti)
špetka soli
Na servírování :
6 až 8 velkých plátků slaniny
6 až 8 bulek
2 rajčata
Hrst míchaných salátů
6 až 8 lžic karamelizované cibulky (není nutné)
Příprava:
Maso rozkrájejte – libovější kusy semelte v mlýnku pouze jednou. Prorostlejší část, která bude tvořená hlavně tukem, nechte mlýnkem projet klidně třikrát nebo čtyřikrát. Díky tomu bude burger šťavnatý, ale zároveň si udrží dobrou strukturu. Namleté maso přesuňte do misky, ochuťte solí, pepřem a špetkou cukru.
Pořádně promíchejte a nechte 20 minut odpočinout. Než se pustíte do přípravy placek, zkuste nejdřív upéct jeden malý kousek, ať otestujete, jestli je vše fajnově ochucené. Maso potřete olejem a gril rozehřejte naplno. Z masa vytvarujte 6 až 8 placek vysokých asi 2 cm (můžete si předtím navlhčit ruce, půjde vám to pak mnohem líp). Placky při vyšší teplotě opečte z obou stran na grilu, měla by stačit tak 3 minuty po každé straně.
Každý kousek masa překryjte plátkem sýra, gril zaklopte a nechte maso tak 2 minuty dojít. Záleží, jak hodně růžový ho chcete uvnitř mít.
Na aïoli:
Česnek utřete se solí a misce smíchejte s majonézou, nakrájenou petrželkou a šťávou z citronu. Aïoli nechte vychladit.
Na servírování:
Plátky slaniny opečte dokřupava a ke konci je posaďte na placky se sýrem. Bulky rozkrojte a krátce prohřejte na grilu. Spodní část opečený bulky nakonec mírně potřete aïoli, přidejte plátky rajčat, hrst salátu, maso se sýrem i slaninu. Horní částí bulky potřete karamelizovanou cibulí a hamburger zaklopte. Let’s go party!