Grilovaný Kapr S Lehkým Bramborovým Salátem

Ingredience:
  • 750 g brambor (ideálně malých)
  • 1 plná lžička dijonské hořčice
  • Asi 3 lžíce citronové šťávy
  • 1 až 2 lžičky tekutého medu
  • 2 až 3 jarní cibulky
  • Polévkové lžíce kapary
  • Hrst listové petržele
  • 4 až 5 lžic slunečnicového oleje
  • Sůl a černý pepř
  • Asi 900 g vykostěného filetu z kapra
  • Asi 3 stroužky česneku
  • ½ citronu
  • Sůl, bílý pepř
    Instructions:
  1. Brambory uvařte, oloupejte a nakrájejte na plátky nebo menší kostky, malé můžete nechat vcelku. Z oleje, citronové šťávy, medu a dijonské hořčice umíchejte dresink. Brambory dresinkem polijte, přidejte nasekanou cibulku, kapary, sůl a pepř, nakrájenou listovou petržel a zamíchejte. Dle potřeby dochuťte.
  2. Stroužky česneku utřete, nebo podrťte, s trochou soli. Filet osolte, opepřete, potřete česnekem, mírně zakápněte citronovou šťávou a nechte ideálně 2 hodiny, klidně přes noc, marinovat.
  3. Gril rozehřejte zhruba na 200 °C a kapra grilujte nejdříve kůží dolů. Během 10 minut by měl být hotový. Ke konci můžete kapra na chvíli opatrně otočit, ale nemusí to být nutné. Záleží, jak šikovný jste a jestli dokáže regulovat teplotu, aby se kapr nespálil, ale v klidu udělal. Důležité je mít gril zaklopený, aby se vytvořilo větší teplo. Kdyby se vám zdálo, že se přeci jenom připaluje, dejte ho ke straně grilu, nebo na pečící tác.
  4. Škoda nevědět: Rybu vždy dělejte nejprve kůží dolu a neobracejte, dokud se sama neodlepí od roštu.
  5. Vyzkoušejte grilovat taky přepůlené kapří podkovy, pstruhy nebo celou makrelu.