Cibuli oloupejte, rozpulte, nasekejte na plátky, vysypte do pánve (nebo woku z řady Culinary Modular systém) s rozpáleným olejem a při vysoké teplotě restujte asi 5 minut. Poté teplotu snižte na minimum, přisypte cukr (případně i otrhaný tymián) a za občasného míchaní nechte cibuli karamelizovat, dokud nebude změklá a zbavená většiny přebytečné vody – 25 až 30 minut. Přidejte sůl a pepř. Dávejte si pozor, ať to se solí nepřeženete, protože koláč bude i tak slaný.
Příprava koláče:
Gril rozehřejte na 180°C. Těsto vyválejte do tvaru tácu na pizzu z řady Culinary Modular systém – měli byste získat asi 2 kusy. Při válení si můžete těsto posypat trochou mouky, aby se vám nelepilo. Tác poté také poprašte špetkou polohrubé mouky a těsto na něj přendejte. Povrch jemně až do okrajů pomažte smetanou. Na smetanu rovnoměrně rozdělte zchladlou cibuli. Koláč dokončete plátky slaniny a strouhaným sýrem. Pečte v zavřeném grilu zhruba 20 minut nebo dokud nebude těsto hezky propečené a vršek koláče zlatavě zbarvený. Hotový koláč nechte zchladnout.