Parádní Hovězí Steak S Houbovou Omáčkou

Ingredience:
  • Asi 400 g ideálně hnědých žampionů
  • Asi 4 stroužky česneku
  • Asi 40 g másla
  • 2 šalotky
  • 250 ml smetany ke šlehání 33 %
  • Hrst listové petržele
  • Šťáva asi z ½ citronu
  • Na servírování:
  • Hrubozrnná sůl Maldon
  • Čerstvé pečivo (dle chuti)
  • Na steak:
  • 5x vyzrálý hovězí rib eye steak po 300 g
  • Sůl, čerstvě umletý černý pepř
  • Asi 1 lžička cukru
  • Asi 100 g másla
  • 2 až 3 lžíce rostlinného oleje
  • Kousek špeku na potření grilu
    Příprava:
  1. Zatímco steak odpočívá, tak v pánvi na paellu nebo ve woku rozhřejte máslo, přihoďte hrubě nakrájený žampiony a restujte je asi 2 minuty. Přihoďte na nudličky nakrájenou šalotku a pokračujte další 2 minuty. Poté přihoďte plátky česneku a restujte poslední 2 minuty. Osolte, opepřete a houby mírně zakápněte citronem. Nakonec do pánve přilijte smetanu a omáčku krátce povařte, dokud nezhoustne. Podle potřeby ji dochuťte a přihoďte nakrájenou petržel.
    Na servírování:
  1. Odpočinuté steaky dejte na talíř, mírně posypte hrubou solí a doplňte taky omáčku a kousek pečiva.
    Na steak:
  1. Ze všeho nejdřív vyndejte maso z lednice, udělejte to minimálně hodinu před grilováním, ale klidně i o několik hodin dřív. Díky tomu maso nebude mít teplotní šok.
  2. Gril rozpalte na plné pecky – aspoň na 250 °C. Steak z obou stran mírně osolte, opepřete a posypte cukrem, ten na povrchu hezky zkaramelizuje.
  3. Poté steaky potřete olejem a šoupněte na rošt. Grilujte podle potřeby, asi 3 – 4 minuty z každé strany, pro střední propečení. Poté steaky dejte mimo oheň, klidně na teplý talíř, položte na ně plátek másla a zakryjte je alobalem, ať nevychladnou. Steaky takhle nechte pár minut odpočinout, díky tomu při krájení nepřijde o skvělou šťávu.
    Škoda nevědět:
  • Pokud bude steak grilovat dohromady asi 5 minut, bude uvnitř krvavý, asi za 8 minut bude medium a za nějakých 13 minut bude well done. Záleží na teplotě grilu a výšce masa. Radši maso dělejte o chvílí méně – když do něj zatlačíte prstem a je měkké, tak uvnitř bude steak syrový. Pokud na povrchu jemně pruží, bude uvnitř medium a pokud je pevný, máte well done steak.