Všechny ingredience ve stejné teplotě dejte do užší vysoké nádoby k tyčovému mixéru. Nechte vše chvíli stát, aby suroviny získaly zhruba stejnou teplotu, alioli se vám pak nesrazí. Tyčový mixér ponořte až na dno a zapněte na minimální otáčky. Pomalu nástavec táhněte nahoru, až je všechen olej zapracován. Dle potřeby dochuťte.
Před podáváním nechte alioli trochu vychladit. V lednici vydrží týden. Pokud nemáte u mixéru regulaci rychlosti, tak nemixujte, ale mixérem v intervalech 2 vteřin pouze pulzujte.
Příprava sendviče:
Rozpalte přenosný gril a začněte opékat slaninu, jakmile chytne barvu (2 – 3 minuty), plátky obraťte. Vedle slaniny na grilu opečte také rozkrojenou bagetu. Těsně před podáváním, až už bude slanina křupavá, na ni položte plátky sýra – hezky se rozpustí.
Bagetu sundejte z grilu o něco dříve, neměla by při podávání být horká. Spodní část potřete omáčkou alioli, přiložte plátky rajčat, případně i salát a křupavou slaninu se sýrem.